Snipe – Serious Sailing Serious Fun

Är ni en besättning på två och är ute efter en lätthanterlig båt med möjlighet till internationell kappsegling på hög nivå. Eller letar du efter en båt som du kan segla men din man, din fru, din pojkvän din flickvän eller dina barn? Allt till ett mycket lågt pris? – Då är det Snipe som gäller.

Snipen är en av världens största entypsklasser och kappseglas aktivt i ca. 20 länder världen över. Här i Europa ser vi Snipen i hela Skandinavien, Belgien, Frankrike, Italien, Spanien, Portugal, Storbritannien och Kroatien. Utanför Europa är USA, Brasilien och Japan de största länderna. Ett starkt internationellt klassförbund med säte i San Diego, USA, sköter och bevakar klassens intressen på ett mycket förtjänstfullt sätt.

Snipen har SM status sanktionerad av Svenska Seglarförbundet. Utöver SM kan du också delta i Europamästerskap och Världsmästerskap. Internationella snipemästerskap seglas också i klasserna Dam och Master, det senare för seglare från 45 års ålder och uppåt. Flera länder håller också nationella mästerskap både i Dam och Master.

Snipens trimbara rigg erbjuder goda möjligheter till anpassning av båten för olika vindstyrkor och besättningsvikter. Det här gör att Snipen blivit mycket populär bland dambesättningar, mixade besättningar och förälder barn besättningar. Snipen har ingen spinnaker. I stället spiras focken med en spirbom på undanvindarna. Att kappsegla undanvind utan spinnaker är en mycket svår taktisk utmaning även för den mest erfarna kappseglare.

Snipen är välbyggd och håller länge. Det går det utmärkt att kappsegla på hög nivå med en äldre båt och på kappseglingsbanorna kan man se helt konkurrenskraftiga båtar som är mer än 30 år gamla. Begagnade båtar finns i alla prisklasser men för kappseglingsdugliga båtar får man betala från ca. 20.000SEK. och uppåt.

Nya båtar tillverkas f.n i Italien, Spanien, USA, Brasilien och Japan. En ny båt tillverkad i Europa kostar mellan 125 och 150.000SEK.

 

Design: William Crosby, USA, 1931

Längd:                4,72 m

Bredd:                1,52 m

Vikt:                    173 kg

Segel:                 10,2 kvm Storsegel och fock, ingen spinnaker.

Besättning:      2

Trailerbar på obromsad släp.