Snipe Jollen

Snipe är en tvåmans jolle med en rik historia. Båten är designad av William Crosby 1931. Båten har utvecklats till en modern, taktisk tävlings- båt med fleeter runtom i hela värden. Snipe räknas som en tung jolle vilket gör att den är extremt taktisk. Snipen seglas utan spinnaker och istället spirar man ut focken på undanvinden. Detta kan vara en förklaring till att det är så många Snipeseglare eller före detta Snipeseglare som seglar Starbåt. Ett av Snipens karaktärsdrag är den höga bommen som vid en första anblick kan se löjligt ut för den oinvigde men när man väl prövat båten speciellt i hårdare förhållanden så uppskattar man varje cm av bomhöjdenJ

Snipe jollen är en internationell klass med över 30 000 byggda båtar och finns representerad som klass på mer än tre kontinenter.

Snipe klassen är väldigt populär i USA, Sydamerika, Spanien, Japan och Norge. De stora fabrikaten är Persson Snipe, Skipper Snipe och Jibetech. Skipper Snipe byggs i Motala. Ifrån samma ställe kommer de master som används mest d.v.s. Sidewinder förutom Sidewinder master finns det också Proctor master. Vad gäller segel finns det många fabrikat att välja på, då de flesta segelmakare tillverkar Snipesegel.

På Vestfjordens seilforening i Oslo ligger det 60 Snipar där ca 30 deltar i onsdagsseglingarna varje vecka. Där har de så många båtar som vill ligga på klubben att det är deltagarkrav på ett visst antal onsdagsseglingar för att få ligga kvar.

Starkaste fästen här i Sverige är Stockholm, Göteborg, Malmö, Motala och Västervik.

Läs också Sailmagazine.com när Snipe var class of the month

Seglings reportage om Snipe ifrån nr 4 2009

Snipens data:

  • Längd: 4,72 m
  • Bredd: 1,52m
  • Vikt: 172.8 Kg
  • Segelarea: 11,9 m2